Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΗΛΕΑΣ" Πλατυστόμου και η Κινηματογραφική Λέσχη του, δίνουν μια διαφορετική πνοή στα Αυγουστιάτικα βράδια της Δυτικής Φθιώτιδας με τις δωρεάν κινηματογραφικές προβολές που διοργανώνει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμου. Το πρόγραμμα των προβολών είναι:


Παρασκευή 06/08/21, ώρα 9 μ.μ. - "Resistance" 
 Ο Παγκοσμίως διάσημος ως μίμος και κλόουν, ο Μαρσέλ Μαρσό πριν μπορέσει να αναπτύξει το ταλέντο του, ήταν ακόμα ένας νέος Εβραίος που ζούσε στη Γαλλία την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. 
Αρχικά δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να εμπλακεί με τον πόλεμο επιβιώνοντας δίνοντας μικρές παραστάσεις στα μπουρλεσκ κλαμπ του Παρισιού όπου υποδυόταν τον Charlie Chaplin.
Όμως έφτασε μία στιγμή που δεν μπορούσε να κάνει πια τα στραβά μάτια και ως ενεργό μέλος της αντίστασης και αξιοποιώντας τα ταλέντα του κατάφερε να σώσει δεκάδες μικρά Εβραιόπουλα μαθαίνοντας τους να επιβιώνουν και φυγαδεύοντας τα εκτός της χώρας.

Πρωταγωνιστούν οι: Jesse Eisenberg, Ed Harris, Edgar Ramirez κλπ.
Σκηνοθεσία: Jonathan Jakubowicz 


Δευτέρα 09/08/2021, ώρα 9 μ.μ. - "The banker"
  Μία ταινία βασισμένη σε πραγματική ιστορία δύο Αφροαμερικανών επιχειρηματιών που τη γεμάτη ρατσισμό δεκαετία του '50 στην Αμερική, έβαλαν σε δράση ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σχέδιο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Σκοπός τους ήταν να αγοράσουν μία τράπεζα ώστε να εξυπηρετούν εκείνους που ξεσπιτώνονταν λόγω ενός ρατσιστικού νόμου. Φυσικά, αυτό δεν ήταν δυνατό να το κάνουν οι ίδιοι, έτσι προσέλαβαν έναν λευκό άνδρα, του έμαθαν τα πάντα για το deal και τον χρησιμοποίησαν  ως βιτρίνα, όμως η αλήθεια δεν αργεί να βγει στην επιφάνεια.

Πρωταγωνιστούν οι: Anthony Mackie, Samuel L. Jackson, Nicholas Hoult, Nia Long κλπ.
Σκηνοθεσία: George Nolfi


Δευτέρα 16/08/2021,  ώρα 9 μ.μ. - "The bucket list"
  Ένας συνταξιούχος μηχανικός αυτοκινήτων κι ένας πάμπλουτος ιδιοκτήτης νοσοκομείου νοσηλεύονται στο ίδιο δωμάτιο με μία διάγνωση που τους δίνει μόλις έξι μήνες ζωής. Παρά το στρυφνό χαρακτήρα του ενός γίνονται φίλοι και οι δύο τους κάνουν ένα ονειρεμένο ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους.

Πρωταγωνιστούν: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes κλπ.
Σκηνοθεσία: Rob Reiner


Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

   Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μακρακώμης και ο Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Μακρακώμης αύριο Παρασκευή 12/02/2021 στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.


Τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων είναι:

-          Η ικανοποίηση των αιτημάτων που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη κινητοποίηση τους στην πόλη της Μακρακώμης.

-          Άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης ώστε να πάρει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές θέση για τα αιτήματα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

-          Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και την στήριξη των αιτημάτων προς την Κυβέρνηση.

-          Όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα.


Αναλυτικότερα τα αιτήματα που είχαν κατά την προηγούμενη κινητοποίηση τους στις 29/01/2021 στην πόλη της Μακρακώμης και την ικανοποίηση των οποίων επιθυμούν είναι:

-          Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΚΥ Μακρακώμης ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των κατοίκων και την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για την δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

-          Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές μονάδες και να μην πουντιάζουν από τα μόνιμα ανοιχτά παράθυρα.

-          Αφορολόγητο για επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-          Έκτακτη αποζημίωση 1000 ευρώ στους επαγγελματοβιοτέχνες για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και για όσο διαρκούν τα μέτρα λόγω πανδημίας.

-          Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη, τέλη Παρεπιδημούντων, απαλλαγή από μισθώματα Δημοτικών εγκαταστάσεων για το 2021.

-          Μείωση 50% στα τιμολόγια ύδρευσης – άρδευσης για 2 χρόνια.

-          Πάγωμα οφειλών στην εφορία, κούρεμα 30% επί των οφειλών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 50% κούρεμα σε όσους αναγκαστούν να κλείσουν ή έχουν κλείσει την επιχείρησή τους μέσα στην πανδημία.

-          Πάγωμα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 10% επί του φορολογητέου εισοδήματός μας.

-          Πάγωμα οφειλών προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η πανδημία, διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, κούρεμα 30% επί των οφειλών που αφορούν επαγγελματική δραστηριότητα. Κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση λογαριασμού.

-          Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών του προϊόντος στους φιστικοπαραγωγούς, αποζημίωση με 80 ευρώ ανά στρέμμα μέχρι τα 50 στρέμματα καλλιέργειας ώστε να καλυφθούν βασικά καλλιεργητικά έξοδα της νέας χρονιάς.

-          Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα περιθώριο κέρδους.

-          Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον καταρροϊκό στους κτηνοτρόφους και έκτακτη ενίσχυση σε όσους έχουν πληγεί. Επιπλέον, καμία επίπτωση στα δικαιώματα λόγω απώλειας ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό, 2ετης περίοδος αναπλήρωσης, επιδότηση για αγορά ζωοτροφών, δωρεάν εμβολιασμός του συνόλου των κοπαδιών με ευθύνη της Περιφέρειας.

-          Να γίνουν άμεσα καταγραφές των ζημιών από τον Ιανό σε πάγιο κεφάλαιο και υποδομές και να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές. Μα προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες.
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

"....να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει." 
(Οδυσσέας Ελύτης - Ο μικρός ναυτίλος)


  Με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα μας και την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, αναλογιζόμουν ότι το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού στην φύση και τον καθαρό αέρα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες μαζί με την παρέα μας!
  Όμως τι πραγματικά συμβολίζει αυτό το έθιμο και από πού προήλθε; Οι πολύχρωμοι λοιπόν χαρταετοί πετάνε στον ουρανό εδώ και χιλιετίες. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις χώρες της Ανατολής, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Στους λαούς της Ανατολής οι χαρταετοί στολίζονταν με ευχές και με το πέταγμά τους, τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο Θεό.
  Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί παρουσιάστηκαν περίπου στο 400 π.Χ. Αργότερα, στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγμα του χαρταετού γινόταν την Καθαρά Δευτέρα, που ήταν η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Η νηστεία που ξεκινά αυτή τη μέρα, καθαρίζει σώμα και ψυχή και παράλληλα το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική και ψυχική ανύψωση στα ουράνια και παράλληλα την επιθυμία του να πλησιάσει το Θεό. Έτσι, είθισται να πετούν τα παιδιά τον χαρταετό, που έχουν αγνότητα ψυχής και βρίσκονται εγγύτερα στο Θεό.
  Αυτή την Καθαρή Δευτέρα λοιπόν ας γίνουμε όλοι παιδιά και ας ζήσουμε όμορφες στιγμές πετώντας τον δικό μας πολύχρωμο χαρταετό και αγγίζοντας για λίγο τα ουράνια!
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

  Αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμου  "Ο ΠΗΛΕΑΣ" διοργανώνει την εκδήλωση "Γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη" στο Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμου
  Τα μέλη του ΠΗΛΕΑ σας προσκαλούν να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη με πολύ κέφι και όμορφες μουσικές. Θα υπάρχει φαγητό, κρασί και καλή παρέα. Φορέστε την αποκριάτικη στολή σας και φέρτε τις δικές σας νοστιμιές για να γίνει ένα αξέχαστο γλέντι που να θυμίζει άλλες εποχές! 
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020


  Αυτό το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμου "Ο ΠΗΛΕΑΣ" διοργανώνει το Μουσικό Αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη "Χρόνια στον Περαία" στο Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμου. Ο Σύλλογος προσκαλεί τους λάτρεις του ρεμπέτικου τραγουδιού να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Η Βιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη:

  Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στην Άνω Σύρο στις 10 Μαΐου 1905 κι έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 8 Φεβρουαρίου 1972.
  Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του. Καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, η οποία παραμέρισε την προηγούμενη λαϊκή ορχήστρα των σαντουροβιολιών.
  Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια Καθολικών (για τον λόγο αυτό αργότερα απέκτησε και το παρατσούκλι «Φράγκος»). Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέλφια. Ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ενώ από μικρή ηλικία ο μικρός Μάρκος συνόδευε τον τελευταίο παίζοντας τουμπί (νησιώτικο τύμπανο) σε διάφορα πανηγύρια. Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, ο Μάρκος αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια, βοηθός σε οπωροπωλεία κ.ά.
  Το 1917 σε ηλικία 12 ετών έφυγε από τη Σύρο, αφού έριξε άθελά του ένα βράχο πάνω στη σκεπή ενός σπιτιού και πήγε στον Πειραιά, όπου αργότερα τον ακολούθησε και η οικογένειά του. Εκεί ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, όπως λιμενεργάτης (φορτοεκφορτωτής, εργάτης γαιανθράκων στα λεγόμενα «καρβουνιάρικα») και περίπου από το 1925 μέχρι το 1935 ως εκδορέας στα δημοτικά σφαγεία Πειραιά και Αθηνών.
  Στα 21 του έκανε τον πρώτο του γάμο. Παντρεύτηκε την Ελένη Μαυροειδή, τη Ζιγκοάλα όπως την αποκαλούσε. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του άκουσε κατά τύχη το Νίκο Αϊβαλιώτη να παίζει μπουζούκι, γεγονός που τον συνεπήρε και άλλαξε τη ζωή του και άρχισε να μαθαίνει μπουζούκι και να γράφει τα πρώτα του τραγούδια.
  Συμμετείχε μαζί με τον Γιώργο Μπάτη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Ανέστη Δελιά στο πρωτοποριακό για την εποχή μουσικό σχήμα «Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Το 1933, έπειτα από την πιεστική παρότρυνση του Σπύρου Περιστέρη, ο Μάρκος φωνογράφησε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο τραγούδι με μπουζούκι στην Ελλάδα, το «Καραντουζένι»«Έπρεπε να 'ρχόσουνα ρε μάγκα μου») ερμηνεύοντάς το ο ίδιος, παρόλες τις επιφυλάξεις που είχε για την ποιότητα της φωνής του. Η επιτυχία αυτής της ηχογράφισης σημάδεψε την ιστορία της Ελληνικής Δισκογραφίας, αφού από τότε ξεκίνησαν πολλοί μεγάλοι συνθέτες του ρεμπέτικου όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Σπύρος Περιστέρης και ο Παναγιώτης Τούντας να κάνουν ηχογραφήσεις συνοδεία λαϊκης ορχήστρας με μπουζούκια.
  Η περίοδος λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ίσως η παραγωγικότερή του. Μεταξύ άλλων, το 1935 έγραψε και φωνογράφησε τη «Φραγκοσυριανή» (το γνωστότερο ίσως τραγούδι του), το οποίο όμως έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία 25 χρόνια αργότερα με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
  Ο Μάρκος Βαμβακάρης αποδείχτηκε ατυχέστατος στο γάμο του με τη Ζιγκοάλα, με το διαζύγιο να μην αργεί να εκδοθεί. Όμως και μετά το διαζύγιο, η Ζιγκοάλα εξακολουθούσε να έχει οικονομικές απαιτήσεις. Για να αποφύγει την περίπτωση κατάσχεσης των πνευματικών του δικαιωμάτων λόγω της δικαστικής αντιπαράθεσης, χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το όνομα του παππού του (Ρόκος), ενώ αρκετά τραγούδια του έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα φίλων του, όπως του Σπύρου Περιστέρη, του Γ. Φωτίδα, της Αθ. Παγκαλάκη, του Μίνωα Μάτσα και άλλων. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο το προσωπικό τεκμαρτό (κι όχι πραγματικό) εισόδημά του και η πρώτη σύζυγός του να μην του πάρει τίποτα. Για αυτήν την ιστορία ο Μάρκος έγραψε αυτοβιογραφικά τραγούδια όπως «Το διαζύγιο», «Κάποτε ήμουνα κι εγώ» κλπ.

Περίοδος Μεταξά

  Το 1937 συμβιβάζεται με τη λογοκρισία του καθεστώτος Μεταξά και προσαρμόζει τους στίχους του αφαιρώντας το βαρύ χασικλίδικο ύφος, κάτι που έπειτα από χρόνια αναγνωρίζει ο ίδιος πως ήταν μια δημιουργική μεταστροφή. Ήταν τόσο δημοφιλής που στη μια από τις τρεις φορές που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και έδωσε συναυλία συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει 50 000 κόσμος στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Στο τραγούδι «Το 1912» υμνεί τη Θεσσαλονίκη, ενώ παραδόξως ως τότε δεν είχε κάνει ούτε μια αναφορά σε κάποιο τραγούδι του για τον Πειραιά, την πόλη όπου ζούσε και δημιουργούσε. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου ερμηνεύει δικά του τραγούδια, αλλά και του Σπύρου Περιστέρη, με στίχους προσαρμοσμένους στο ελληνοϊταλικό έπος («Γειά σας φανταράκια μας», «Το όνειρο του Μπενίτο» κ.ά.).

Κατοχή

  Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πέθαναν αρκετές προσωπικότητες της ελληνικής λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής (Παναγιώτης Τούντας, Κώστας Σκαρβέλης, Γιοβάν Τσαούς, Βαγγέλης Παπάζογλου, ο στενός συνεργάτης του Ανέστης Δελιάς κ.ά.). Ο Μάρκος Βαμβακάρης, αφού κατάφερε να επιβιώσει, παντρεύτηκε το 1942 για δεύτερη φορά την Ευαγγελία με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά (δύο εκ των οποίων πέθαναν και από τ' άλλα τρία, τον Βασίλη, τον Στέλιο και τον Δομένικο, οι δύο τελευταίοι έγιναν γνωστοί μουσικοί).

Μετά τον πόλεμο, η «δεύτερη καριέρα»

  Ο θάνατος των ανωτέρω μουσικών δεν έμελλε να αφήσει ανεπηρέαστη την πορεία του Μάρκου Βαμβακάρη. Έτσι, μετά την απελευθέρωση και κατά την περίοδο 1948-1959, περνάει δύσκολες ώρες, καθώς η ελληνική μουσική βιομηχανία, τα ηνία της οποίας περνούν σε χέρια ανθρώπων που ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε βοηθήσει να αναδειχτούν, φέρεται αχάριστα στον πρωτοπόρο του μπουζουκιού που θεωρείται πια «ξεπερασμένος». Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο χαρακτήρας της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής εισάγοντας ρυθμούς από την Ινδία. Οι δισκογραφικές εταιρίες παύουν να τον καλούν για ηχογραφήσεις και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα τού αρνούνται τη συνεργασία. Περνά σοβαρές περιπέτειες με την υγεία (παραμορφωτική αρθρίτιδα στα δάχτυλα) και την οικονομική του κατάσταση, ενώ αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία γιατί παντρεύτηκε την δεύτερη φορά με ορθόδοξο γάμο (ο αφορισμός αυτός ωστόσο ήρθη το 1966).
  Ο Μάρκος Βαμβακάρης καταφέρνει να επιβιώσει αλλά και να αποκαταστήσει το πρόβλημα υγείας του πηγαίνοντας στα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας. Το 1954 επισκέφτηκε τη Σύρο όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και παρέμεινε για έναν χρόνο.
Αυτά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν μετά από πρωτοβουλία του Τσιτσάνη, η δισκογραφική εταιρία Columbia αποφασίζει να κυκλοφορήσει παλιά και καινούρια τραγούδια του Βαμβακάρη, τραγουδισμένα από τον ίδιο και από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέι, η Άντζελα Γκρέκα κ.ά. Το 1960 αρχίζει η «δεύτερη καριέρα» του, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο.

Το τέλος

  Ο Μάρκος Βαμβακάρης απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 1972 σε ηλικία 66 ετών, στο διαμέρισμα όπου κατοικούσε στη Νίκαια, συνεπεία νεφρικής ανεπάρκειας που του δημιούργησε ο σακχαρώδης διαβήτης. Την επόμενη μέρα του θανάτου του, κηδεύτηκε στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών στη Νίκαια, όπου ενταφιάστηκε κανονικά παρουσία καθολικών ιερέων, παρόλο που η Καθολική Εκκλησία τον είχε αφορίσει το 1966, λόγω του δεύτερου γάμου του. Όπως δήλωσε σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή ο γιος του Μάρκου Δομένικος, για την κηδεία του πατέρα του η οικογένειά του αναγκάστηκε να καταφύγει σε δάνειο προκειμένου να καλύψει τα έξοδά της.
Πηγή: Wikipedia


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

  Αυτό το Σάββατο 01/02/2020 και ώρα 20.00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμου "Ο ΠΗΛΕΑΣ" διοργανώνει "Ρεμπέτικη Βραδιά"
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η "Μουσική Συντροφία" και το "Μουσικό Εργαστήρι του ΠΗΛΕΑ". Την όμορφη βραδιά θα πλαισιώσουν με τη μουσική τους οι Κώστας Ευθυμίου (μπουζούκι), Κατερίνα Καραδήμα (τζουράς) και Αντρέας Ροδίτης (κιθάρα). 
Όσοι παρευρεθούν θα διασκεδάσουν με μοναδικά τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων μεγάλων συνθετών που θα τους ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.
  Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή  με τη υποστήριξη του Θ.Ε.Σ.Μα, θα παρουσιάσει το κοινωνικό έργο της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού «Μαρία Πολυδούρη» αυτή την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20.15 μ.μ. στο "Κινηματοθέατρο Πάνθεον" στη Σπερχειάδα.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης  Νικολαΐδης και ερμηνεύουν οι Κατερίνα Φιλοσόφου (Μαρία Πολυδούρη) καιι ο Νίκος Γιάννακας (Κώστας Καρυωτάκης). Στην αφήγηση του έργου είναι ο Γιάννης Νικολαΐδης
Η είσοδος στην παράσταση είναι 10 ευρώ.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Ένας ύμνος στη Γυναίκα-Σύμβολο για τη δύναμη του χαρακτήρα της, τον έρωτα για τη ζωή και την παιδική της αθωότητα! Πρότυπο που τόσο ανάγκη έχουμε στην εποχή μας! Είναι ένα έργο γραμμένο με την αυθεντική φωνή της ηρωίδας, μιλά για την απίστευτη δύναμή της να ενθουσιάζεται και παράλληλα να υποφέρει. Ν’ αγαπά και παράλληλα να απορρίπτει. Να ψηλώνει την αλήθεια της μέχρι ν’ ακουστεί. Και να ταπεινώνει το ψέμα μέχρι να το αφανίσει. Να είναι ώριμη μέσα στη μοναδική παιδικότητά της. Να είναι επαναστατημένη ακόμη και μέσα στην επίθεση της αρρώστιας της. Να υπερβαίνει με τόλμη ό,τι η εποχή της αδυνατούσε να δεχτεί και να κατανοήσει παράλληλα με τον μεγάλο της έρωτα με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.
Είναι μια παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της γενιάς της…Δημοφιλή

Επισκέψεις