Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

"....να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει." 
(Οδυσσέας Ελύτης - Ο μικρός ναυτίλος)


  Με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα μας και την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, αναλογιζόμουν ότι το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού στην φύση και τον καθαρό αέρα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες μαζί με την παρέα μας!
  Όμως τι πραγματικά συμβολίζει αυτό το έθιμο και από πού προήλθε; Οι πολύχρωμοι λοιπόν χαρταετοί πετάνε στον ουρανό εδώ και χιλιετίες. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις χώρες της Ανατολής, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Στους λαούς της Ανατολής οι χαρταετοί στολίζονταν με ευχές και με το πέταγμά τους, τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο Θεό.
  Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί παρουσιάστηκαν περίπου στο 400 π.Χ. Αργότερα, στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγμα του χαρταετού γινόταν την Καθαρά Δευτέρα, που ήταν η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Η νηστεία που ξεκινά αυτή τη μέρα, καθαρίζει σώμα και ψυχή και παράλληλα το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική και ψυχική ανύψωση στα ουράνια και παράλληλα την επιθυμία του να πλησιάσει το Θεό. Έτσι, είθισται να πετούν τα παιδιά τον χαρταετό, που έχουν αγνότητα ψυχής και βρίσκονται εγγύτερα στο Θεό.
  Αυτή την Καθαρή Δευτέρα λοιπόν ας γίνουμε όλοι παιδιά και ας ζήσουμε όμορφες στιγμές πετώντας τον δικό μας πολύχρωμο χαρταετό και αγγίζοντας για λίγο τα ουράνια!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή

Επισκέψεις