Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

  Το Μουσείο Ιστορίας - Λαογραφίας "Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα" ιδρύθηκε το 1998 στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας από τον ευεργέτη της πόλεως Αθανάσιο Δ. Ακρίδα. Η έκθεση του Μουσείου οργανώθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και την επιμέλεια της κ. Ευθυμίας Παπασπύρου - Καραδημητρίου. Το έναυσμα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Μουσείου ήταν η πληθώρα αντικειμένων ιστορικού - λαογραφικού ενδιαφέροντος που είτε είχε ο κ. Ακρίδας είτε φυλάσσονταν σε σπίτια ιδιωτών, σχολεία και τις αποθήκες του Δημαρχείου.



  Το Μουσείο παρουσιάζει τις οικήσεις του ανθρώπου στη Δυτική Φθιώτιδα κατά τους νεολιθικούς χρόνους, την ιστορία της κατά τους αρχαίους χρόνους, περνάει στην Βυζαντινή Εποχή και καταλήγει στην ιστορία της από το 15ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα. 
  
  Στα εκθέματα μπορεί κανείς να θαυμάσει όστρακα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Επίσης, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στη Δυτική Φθιώτιδα (χρηστικά, οικιακά και επαγγελματικά),  εξαρτήματα και κοσμήματα από παραδοσιακές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να δει όπλα του 19ου και 20ου αιώνα, κειμήλια και τεκμήρια ιστορικά - λαογραφικά της Δυτικής Φθιώτιδας. Επιπλέον, μπορεί κανείς να παρατηρήσει φωτογραφικές και φωτοτυπικές αναπαραγωγές ζωγραφικών και χαρακτικών συνθέσεων από την Ελληνική Ιστορία, καθώς και προσωπογραφίες και φωτογραφίες που προέρχονται από τις συλλογές μεγάλων Μουσείων της Ελλάδας και ιδιαίτερα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.



Χρήσιμες Πληροφορίες:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΙΡΗ ΑΚΡΙΔΑ
Οδός Ναπολέοντος Ζέρβα (έναντι Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής), Σπερχειάδα
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
Κλειστό: Κυριακή και Δευτέρα
Τηλέφωνο: 22360 - 44960



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή

Επισκέψεις