Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο Ε.Π-Ο.Σ. ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του για μια υπέροχη πεζοπορική εκδρομή στο Δάσος Οξιάς και ανάβαση στη Σαράνταινα αυτή την Κυριακή 27/10/2019.
Η Σαράνταινα είναι κορυφή και περιοχή του όρους Οξυά που βρίσκεται ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, στα νοτιοδυτικά του νομού Φθιώτιδας. Η κορυφή έχει ύψος 1.923 μέτρα. Η Σαράνταινα χαρακτηρίζεται από το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης, με πλούσιο βιότοπο, ενώ όλη η περιοχή με έκταση 2.355,4 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένη σαν «Άλλο τοπίο» και προσφέρεται για πεζοπορίες ή φυσιολατρικές διαδρομές. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα Σαράνταινα προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα. Για τον λόγο αυτό, το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησίου ονομάστηκε «Κλαψί», ενώ η η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού «Συμπεθερικό».

Το πρόγραμμα της πεζοπορίας θα είναι:

- 07:00 Συγκέντρωση στην πλατεία Μακρακώμης (εμπρός από το ΤΟΤΕΜ Café).
- 07:30 Αναχώρηση από Μακρακώμη με δικά μας μέσα προς την περιοχή του χωριού Γραμμένη Οξυά, όπου θα φτάσουμε σε 1:25’ περίπου ώρες.
- Σταθμεύουμε τα οχήματά μας στην περιοχή Βρύση Αρβανίτη
- Ενημέρωση σχετικά με τη διαδρομή
- Εκκίνηση πεζοπορίας σε δασικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι .
- Απόσταση: περίπου 8,5 χλμ (κυκλική διαδρομή)
- Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες
- Υψομετρική διαφορά: 425 μέτρα.
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο


Απαιτούμενος Εξοπλισμός:


- Ορειβατικά μποτάκια
- Μπατόν
- Αντιανεμικό
- Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες
- Καπέλο
- Αντηλιακή κρέμα
- Γυαλιά ηλίου
- Νερό (1,5 λίτρα. Υπάρχει πηγή στην εκκίνηση της διαδρομής)
- Τρόφιμα (μικρογεύμα)
Το κόστος συμμετοχής είναι τα ατομικά έξοδα. Υποχρέωση των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση είναι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους τηλεφωνικά μέχρι στις 25/10/19 στους υπεύθυνους συντονισμού.Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μια από τις βασικές αρχές του Συλλόγου, οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να δώσουν τη δέουσα σημασία και προτεραιότητα για τη διαφύλαξή του.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:


Ο υπεύθυνοι συντονισμού – Αρχηγός αποστολής, έχουν το δικαίωμα να μεταβάλλουν μέρος του προγράμματος, πάντα σε συνεννόηση με την ομάδα, εάν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες και με γνώμονα την ασφάλεια των ατόμων που οδηγούν.
Επίσης, μπορούν να μεταβάλλουν τη διαδρομή ή μέρος αυτής, εάν το επιβάλουν ξαφνικοί λόγοι υγείας κάποιου μέλους της ομάδας ή να τη διακόψουν, σε περίπτωση που μέλος της ομάδας δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας που θέτει ο αρχηγός αποστολής.
Ο αρχηγός αποστολής δεν ευθύνεται για ατύχημα που δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα.


Υπεύθυνοι συντονισμού:


Νίκος Βλαχάκης (τηλεφ.: 6983498540)
Γιάννης Λάμπρου (τηλεφ.: 6979115219)
e-mail: epos.makrakomis@gmail.com






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή

Επισκέψεις